a360grados.net

 

ENLACES INTERNOS

Editoriales universitarias

Institutos de estudios locales/nacionales

 

Editoras y revistas destacadas:

Artes plásticas

 

 


Quaderns de la Mediterrània Nº 0
 

Nombre de la Revista: Quaderns de la Mediterrània
Número de Sumario: 0
Fecha de Publicación: 2000-2009
Páginas:
Sumario:

Quaderns de la Mediterrània

Editada por Institut Europeu de la Mediterrània             Miembro de ARCE

Más información / Texto completo

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Números 1 al 12, publicados entre 2000 y 2009

Número 12:  La religió és un element clau en el diàleg euromediterrani, atesa la seva posició al cor de les cultures com a símbol de credo i de pertinença. Aquestes elements essencials, que sovint han estat utilitzats per separar més que per unir, formen part d'un imaginari compartit que el dossier central d'aquest número de Quaderns de la Mediterrània vol contribuir a donar a conèixer.

Número 11:  La construcció d'un espai euromediterrani d'estabilitat i prosperitat compartida on predomini el diàleg i la cooperació entre els pobles és el principal objectiu del Procés de Barcelona. A partir de la constatació que aquest procés implica uns avenços que només es poden mesurar en generacions, QM ha volgut dedicar el dossier d’aquest número a analitzar el paper fonamental dels joves en la creació de vincles que acosten les cultures d'ambdues ribes de la regió i contribueixen al seu coneixement, respecte i enriquiment mutu.

Número 10:  Sota els auspicis d'Euromed, amb motiu de l'Any del Diàleg Intercultural Europa-Mediterrani, aquest número reuneix les reflexions de destacats escriptors i intel•lectuals dels països de la Unió Europea i del Sud i Est de la Mediterrània, que ens aporten mirades plurals, coneixements, sensibilitats i alguns elements instrumentals per a establir un millor diàleg.

Número 9:  En el present número de Quaderns de la Mediterrània , “Ramon Llull i l’islam, l’inici del diàleg”, oferim les aportacions fetes per diferents especialistes sobre el filòsof catalano-mallorquí, la ciència i el pensament que va estudiar i desenvolupar, així com les dificultats del diàleg a l’època medieval. Algunes d’aquestes aportacions són també una reflexió sobre l’actualitat que prenen com a pretext la figura lul•liana.

Número 8:  Amb l’objectiu de millorar el coneixement recíproc i d’alertar sobre el risc que es pot crear arrel de les visions unilaterals, dels desencontres i, en especial, de l’anomenada guerra informativa, dediquem aquest número al tema “Mitjans de comunicació i percepcions mútues”. La majoria de les contribucions del dossier i també d’altres seccions d’aquest número són obra de professionals que treballen en mitjans nacionals i internacionals, i que estan sensibilitzats amb les problemàtiques pròpies de la comunicació i la seva incidència sobre les percepcions mútues.

Número 7:  L’objectiu del dossier “Women in the Mediterranean Mirror” és donar veu a la societat civil de diverses tendències ideològiques amb l’objectiu de reunir reflexions per al diàleg i plantejar iniciatives positives en el camp de la igualtat de gènere. En aquesta reflexió hi col·laboren de forma oberta i creativa homes i dones del món associatiu, acadèmic, polític i artístic de la regió.

Número 6:  Reconeguts experts com Gilles Kepel, Bichara Khader, Mohamed Arkoun, Mustafá Ceric o Jean Daniel analitzen en el dossier del número 6 de Quaderns de la Mediterrània les vies de diàleg que poden establir-se a la Mediterrània per lluitar contra el refermament de fronteres i el desconeixement entre societats d'una i altra riba de la Mediterrània.

Número 5:  El número 5 de Quaderns de la Mediterrània dedica el seu dossier central als valors en les societats contemporànies en l'actualitat. Inclou articles de reconeguts especialistes com Ronald Inglehart, Manuel Castells, Michel Wieviorka i Mohamed Tozy, entre altres. La revista inclou també les seccions habituals « Panorama d'actualitat» i « Panorama cultural».

Número 4:  El número 4 de Quaderns de la Mediterrània dedica el seu dossier a les « Visions contrastades de la Mediterrània» . No és aquest, però, un dossier on es destaquin els valors mediterranis, com podria haver succeït fa deu anys; les seves contribucions evoquen més aviat les dificultats i els reptes. Aquest número es completa amb dues noves seccions: « Panorama d'actualitat» i « Panorama cultural».

Número 2-3:  Tots els articles que apareixen en aquest número de Quaderns de la Mediterrània eren ja a la impremta el dia 11 de setembre de 2001. Sens dubte, els autors haurien desitjat afegir en els seus escrits una ferma condemna dels actes terroristes perpetrats a les ciutats de Nova York i Washington. Condemna que Quaderns de la Mediterrània fa explícita, al mateix temps que denuncia qualsevol intent de sembrar l'odi i la incertesa entre els pobles i les cultures que comparteixen les ribes del Mediterrani.

Número 1:  El monogràfic d'aquest primer número està dedicat als reptes de la interculturalitat a la Mediterrània. Les societats europees i mediterrànies són cada dia més multiculturals i més complexes en el desenvolupament de les seves relacions. Els conflictes de llarga durada, així com els estereotips vehiculats de forma conjuntural, adquireixen una força determinista i no ajuden a tenir una visió de conjunt de la multiculturalitat mediterrània, que, en realitat, té un cert aire de família, motivat per encontres i desencontres al llarg de la història d'aquest mar interior.

 



Patrocinio - Contacto - Aviso Legal - Política de cookies - Añadir revista - Taller de Autopublicación
© 2004-2024 a360grados.net - La ciencia, la cultura y la sociedad a través de nuestras revistas
Desarrollo Web ComercialStudio.com