Sumario:
L'Avenç
Editada por L'Avenç, S.L. ISSN: 0210-0150
Número 361 - Octubre 2010 Miembro de ARCE
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
L'OPINIÓ
1. Editorial: La llengua dels clàssics
4. L'agenda
Bitllets 8. Què és viu i què ha mort en la socialdemocràcia. Tony Judt 12. Camins de democràcia. Ferran Requejo
14. El bloc del Me'n recordo Lleó XIII. Jaume Subirana
16. No m'estaré de res, 9 Placebo plàcid. Imma Monsó
18. L'entrevista Xavier Folch, entre l'edició i la política Xavier Folch i Recasens (Burgos, 1938] ha compaginat la feina editorial amb una dedicació constant, sovint en un segon pla, a la política. El 1968 inicia, a Ariel, la seva trajectòria com a editor, que va continuar a Crítica. El 1983 decideix crear una editorial en llengua catalana, Empúries, que, ha fet ja 25 anys i té un notabilíssim catàleg amb més de mil títols, amb llibres de poesia, d'assaig i de narrativa.
FOCUS
30. Tolstoi se'n va de casa. James Meek Tolstoi va fugir de la seva dona, Sofia, marxant de la seva casa de Jasnaka Pol'ana i refugiant-se a la casa d'un cap d'estació rural, on va morir de pneumònia al cap de pocs dies. La diferència d'edat i la gelosia de Sofia envers els personatges que envoltaven l'escriptor rus feia difícil la convivència amb la dona amb qui va tenir 13 fills.
40. Entre Franca i Catalunya Els Comtats del Rosselló i la Cerdanya a la tardor de l'edat mitjana. Jaume Sobrequés El Rosselló i la Cerdanya han estat durant segles terres que han formal part de Catalunya. Han estat, i ho són encara, un país català. Durant molt de temps han estat terres en disputa entre França i la Corona d'Aragó, mai no ho han estat entre França i Espanya, ni tan sols entre França i el regne de Castella. Quan el 1659 varen passar a pertànyer a França, va ser Catalunya qui les va perdre. El seu destí, com tota terra en disputa, ha estat sovint tràgic i els seus habitants han hagut de patir molt en nombrosos episodis del seu passat col.lectiu. Els anys als quals es refereix aquest article constitueixen un d'aquests períodes malastrucs dels comtats pirinencs.
MIRADOR
50. Patrimoni El Fons Cambó de París. Francesc Bernat i Baltrons
Literatura 52. Les nines russes de la literatura. Lluís Muntada Josep M. Pinto ha escrit un llibre, a cavall del llegir i l'escriure, per a aquells als qui els agrada llegir. 54. Ch. Millet: el sexe fred. la gelosia que crema. Victoria Combalia Dexeus El detall descriptiu i la fredor amb què aborda el tema, trets comuns de l'estil dels seus dos llibres eròtics. 56. L'última dona. Vicenç Pagès Jordà Amb L'any del diluvi, Margaret Atwood descriu tant el funcionament d'una societat com l'estratègia dels supervivents.
58. El bloc de l'Ollé Entre la Cabíria i el Petit Príncep. Manel Ollé
Història 60. Pensar històricament. Genís Barnosell 62. La modernitat de Putney. Joaquim Albareda A la base de la modernitat política, els Levellers van crear el primer partit democràtic a l'Anglaterra de mitjan segle XVII.
64. Cinema Un metge que diagnostica però que no fa teràpia. Imma Merino Claude Chabrol, mort fa poc als 80 anys, va retratar de manera implacable l'estupidesa humana. Ha mort quan preparava una pròxima pel.lícula amb Isabelle Huppert i mesos després d'haver presentat al festival de Berlín Bellamy.
68. Música Et in Arcadia Cugat. Joaquim Rabaseda Xavier Cugat és una icona de la cultura popular del segle XX.
70. L'aparador
72. A l'última Signes i símbols. Jordi Puntí
|