Sumario:
Gener, 2006 n. 381
PÒRTIC – L'estatut dels bisbes catalans Jordi Llisterri Ja sembla més clar que el 2006 serà l'any de la regió eclesiàstica tarraconense.
EN VEU ALTA – Finances. Hilari Raguer – El dret dels pares? Ignasi Moreta – La barca de rems. Jaume Reixach – Cinquanta anys d'escoltisme. Josep Lligadas – La pau de l'home blanc. Olga Xirinacs – Pobres per decret. Montse Sintas
HA PASSAT UN MES – Sense fum però amb dret. Albert Sáez Els drets dels no fumadors ja prevalen sobre els dels fumadors. – La pobresa i les dones. Roser Bofill Les dones grans espanyoles són de les més pobres de la Unió Europea. – És la dreta qui no vol la reforma. Joaquim Gomis En la llarga història de l’Església i dels seus concilis, mai hi ha hagut cap ruptura. – I si tots fóssim ciutadans iguals? L'informe de Càritas. Francesc Romeu Càritas Diocesana de Barcelona va presentar, a mitjan mes passat, un projecte de "consens Social per a un futur de ciutadania" on es pretén que –entre tots– ens mirem a tothom amb els mateixos drets i deures i, així, amb els mateixos drets universals, tota persona pugui aconseguir també el mateix futur digne. – L'oli amb aigua. Anna Roig Socialisme i cristianisme: diàleg i cooperació.
LA QÜESTIÓ – Calcuta, una porta a la solidaritat. Jordi Sànchez i Torrents La Índia i especialment Calcuta s’han convertit en la capital mundial del voluntariat. Milers de joves occidentals hi acudeixen per fer una vivència de fe profunda o un viatge interior. En aquesta experiència el que no hi ha és lloc per la indiferència. Així ho retrata aquest reportatge d’una estada en les cases de les Missioneres de la Caritat.
EL PERSONATGE – A Vietnam no hi ha llibertat religiosa. Els catòlics no poden ser metges ni mestres i el govern no deixa de posar traves a l'ordenació de sacerdots. Per això, John Minh va haver de marxar del seu país i ser ordenat a Anglaterra. Allà va coincidir ja fa uns anys amb l’escolapi Marian Baqués. Impactat pel seu testimoni, el va recollir en aquest text en una estat recent de Minh a Barcelona. És un repàs biogràfic marcat per la guerra i la vocació religiosa.
LA TRIBUNA LA FELICITAT – Creure, una felicitat propera. Armand Puig – És feliç qui fa feliç als altres. Francesc Torralba Tots volem ser feliços. Però això no vol dir que sigui fàcil. Des d’una òptica cristiana, Armand Puig i Francesc Torralba han recollit algunes de les claus per acostar-s’hi a ‘La felicitat’, un llibre breu escrit a quatre mans i editat per Proa. La proposta aconsegueix un just equilibri per no caure ni en un llibre d’autoajuda ni en una ètica inabastable pels humans. En aquests dos textos sobre la felicitat ens presenten alguns dels eixos d’aquesta novetat editorial.
EL REPORTATGE – La Patum de Berga. Els orígens religiosos Francesc Ponsa La festa berguedana de la Patum ja és Patrimoni de la Humanitat. Procedent del teatre religiós de l’edat mitjana, aquesta festa arribar a ser prohibida per l’Església durant els segles XVII i XVII. Però s’ha mantingut fins avui barrejant el component religiós amb el popular.
DIUMENGE RERE DIUMENGE – Màscares. Josep M. Romaguera
ESPIRITUALITAT – Fulls de dietari. Josep M. Rovira Belloso
CIÈNCIA-CONSCIÈNCIA – Tots perden. Santiago Ramentol
LLEGIR, MIRAR I ESCOLTAR CERCLE DE PAPER. – Paraules des del silenci. Laia de Ahumada – No estamos solos. André Frossard – L'evangeli al mig de la vida. Josep Maria Romaguera – Gaudeix amb la bíblia. Mercè Sagarra i Francesc Rovira – El Sr. Pere Tarrés. Jordi Pijoan – Nadan dos chicos. Jamie O'Neill L'AUTOR I EL SEU LLIBRE. El bisbe de Vidal i Barraquer. EL PETIT CERCLE. Marta Masdeu – Les nits del món. Corine Albaut – L’ós de l’avi. Neil Reed – La humanitat. Joan Brossa – Els meus contes preferits. Enid Blyton CINEMA. – Viure en parella - II. Antoni Nello MÚSICA. – Música i pasta. Roger Padullés TELEVISIÓ. – Volem bisbes valents. Oriol Llop
A LA INTEMPÈRIE – Entre l'Església i la paret. Joan Salicrú |