Sumario:
HIVERN 2002. Núm. 4. Any I
SUMARI
Editorial -Europa, només cristiana? Ha de tenir una “ànima”, ha de construir-se sobre uns valors concrets que no haurien de ser monopolitzats per cap sensibilitat particular. (llegir-lo)
Opinió -Ni millors, ni pitjors. Mohamed Chaib "Sens dubte no es pot menysprear la presència de més de 12 milions de musulmans a Europa que participen en la seva construcció econòmica, social i cultural" -L’Església ortodoxa i Europa. Olivier Clément "L’ortodòxia ha contribuït a la caiguda del totalitarisme. Avui pot facilitar les relacions entre la Unió Europea i Rússia. D’altra banda obre Europa cap al Mediterrani gràcies al diàleg en profunditat que va establir amb l’islam"
Actualitat -“El contacte entre religions es fa de persona a persona”. Entrevista de Maria Coll a Reinhild Traitler-Espiritu, cofundadora del Projecte Europeu d’Aprenentatge Interreligiós. -Breus: entre altres informacions, destaquem; la formació del Consell Europeu de Líders Religiosos, el col·loqui “Diàleg i Veritat: els camins de la mediació interreligiosa”, el conflicte interreligiós a Indonèsia vist per un hindú, i notícies d'àmbit local.
El testimoni -Ordenar la ment per ordenar la vida. M. Ángeles de la Torre "La cosa més curiosa que havia vist mai: que aprenguessin a raonar bé no per convèncer ningú, sinó per estar segur un mateix de la validesa de l’opinió".
A fons -Les religions i el diner La riquesa del despreniment. Asghar Ali Engineer Les religions tenen una relació molt ambigua amb la riquesa i la pobresa. Intel·lectuals, activistes i empresaris ens ofereixen els seus punts de vista. (més informació)
La tradició -El cristianisme Quan Déu esdevé humà. Joan Bosch Es podria pensar que no cal fer una aproximació introductòria al cristianisme, però hem volgut mostrar tot l’abast d’aquesta tradició. (més informació)
Didàctica -Aprendre amb les festes. Maïté Cabié Volem retrobar amb els infants el sentit profund de la “festa”, la gran riquesa de la qual no se’ns pot escapar: trobar-se amb els altres, descobrir que és meravellós tenir lligams, amics i companys, adonar-se que tota celebració permet expressar sentiments o sensacions i és un moment fort d’intercanvi, d’amistat, d’alegria... (veure la proposta didàctica)
L'informe -Què és la mística? Sentir la presència de Déu. Bernard McGinn Una certesa indiscutible. Willigis Jäger No caigueu en la superstició. Arvind Sharma (més informació)
El reportatge -Budisme i cristianisme en primera persona. Anna Camps Entrevista a Francesc Torralba i Jamyang Wangmo, dos creients que han mantingut un epistolari on, des de la pròpia identitat i conviccions, han dialogat a l’entorn de les seves religions. (llegir-lo)
Ciència i religió -La ciència i els tres monoteismes Una nova convivència?. Manuel García Donzel Fem un repàs al simposi del moviment Ciència a la Recerca d’Espiritualitat (Science and the Spiritual Quest, SSQ), de caire marcadament interreligiós.
Propostes -Suggeriments fets pels nostres crítics. Jordi Aguilera, Ramon Badia, Marià Corbí, Amín Egea, Isidre Ferré i Albert Moliner. Web: www.sacred-texts.com CD: "Musa Dieng Kala" Vídeo: "El creient ", dirigida per Henry Bean Llibres: "El protestantismo de A a Z", de Jean-Paul Willaime i Jean Baubérot. "Filósofos de la nada. Un ensayo sobre la escuela de Kioto", de James W. Heisig. "Tolstoi o Dostoievski", de George Steiner.
L'associació Informacions sobre l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós. –Trobades mensuals “Espiritualitat i sida” –Grup Obert de diàleg interreligiós –La guia pedagògica "Vine a la festa. Rituals i religions del món a Catalunya" a la venda –Primera edició del Goldin Institute for International Partnership and Peace –L'Associació promou la formació permanent. (Més informació sobre l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós)
"Dialogal" (núm. 4. Hivern 2002)
|